Brygga öl hemma, vad gäller?

Det är många som snackar om att de gjort sin egen öl hemma och ska man tro på deras ord så blev det godare än "ful-öl" och till och med i klass med märken man känner igen från bolaget. Men vad är det som gäller gentligen? Får man göra öl hemma? Vi har kollat upp det så du slipper!

Alkohollagen är tydlig

"3 § Vin, folköl, starköl och andra jästa alkoholdrycker får tillverkas endast av den som har godkänts som upplagshavare för tillverkning eller bearbetning av sådana drycker enligt 9 § lagen (1994:1564) om alkoholskatt eller som skattebefriad förbrukare enligt 31 e § samma lag.

Vad som föreskrivs i första stycket gäller inte tillverkning i hemmet för eget behov." (Alkohollag 2010:1622)

Det är alltså tillåtet så länge man endast tillverkar det för eget bruk. Skulle man bjuda på ett enda litet glas så har man klivit in i en gråzon och säljer man en flaska öl har man brutit mot lagen och riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

Brygga från grunden eller med en sats?

De ölsatser som finns att köpa är faktiskt väldigt bra. Med en sån slipper du en lång process med kokning av humle och malt. Du slipper dessutom leka kemist eftersom det krävs att man är noggrann med mått och temperaturer. Glöm inte att se över elen innan du börjar koka om du ska brygga från grunden. En elektriker i Göteborg kan vara skillnaden mellan en lyckad sats och en du får hälla ut i vasken när den blivit dålig på grund av ett elavbrott! 

24 Sep 2021

Äldre inlägg Startsida