fredag, januari 28, 2011

Goose Island Bourbon County Stout 2009

Det verkar som om en hel del ölbloggare håller på att ta sig ut ur sina iden. Jag tror att det började med Sveriges bittraste ölbloggare Anders and Ale som kom tillbaks november. Tyvärr var vintern inte slut än. Surt. Igår var det Fat & Flaska-Peters tur. Och efter två månader kommer jag. Fattas bara att Double Bastard återkommer. Hoppas det.

Jag börjar i alla fall med Goose Island Bourbon County Stout. Försök att säga det efter några öl.

Lika lång och knepig som ölen är att säga, lika len och härlig är den i munnen. Rankad som 20:e bästa imperial stout på Ratebeer och ofta jämförd med Närke Kaggen! Stormaktsporter. Helt klart en öl åtföljd av förväntningar.

Ölen är helt ogenomträngligt svart. Den väger in på hela 13 % alkohol och är laddad med 60 IBU. Snacka om stabil grund. Och det behövs. Det har blivit allt mer populärt bland bryggare världen över att lagra sina stouter på olika typer av fat. Problemet är att ölen som hälls ner i faten inte alltid är kraftiga nog för att klara av den avrundande fatbehandligen utan att bli tunna och mesiga.

Goose Island Bourbon County Stout

Namnet trogen är doften packad med bourbon. Här finns de vanliga misstänkta tofee, vanilj, lönnsirap och träig ek. Att ölen är packad med bourbon innebär däremot inte att det är allt som bjuds. Här finns nämligen den stabila grundstouten som jag allt för ofta saknar, framförallt i form av rostade toner och bitter choklad.

Smaken är kraftig och chokladdominerad. Det är som att bita tag i en bourbontryffel. Ölen lyckas med att både vara burdust kantig och silkeslen på samma gång. Till en början är det fullt av bitter choklad och lakrits, för att sedan rundas av med bourbon och lönnsirap.

Ölen värmer likt en klunk bourbon hela vägen ner i halsen. Fylligt och lent.

En upplevelse: En helt klockren öl som verkligen inte har fallit i fatträsket. Den är däremot en förklaring till varför så många bryggare trillar dit. För vem vill inte brygga öl lika häftig öl som Bourbon Country Stout?

Jämförelsen med Kaggen! är helt klart relevant. Båda ölen lyckas kombinera bitter choklad med len sötma. Av de två är Kaggen! helt klart den sötaste och sida vid sida skulle nog Bourbon County upplevas som lite grov. Vilken är då bäst? Varför välja? Mitt råd: drick båda två när helst du kan!

Den 21 februari kommer en annan version av Bourbon County Stout in på bolaget. Det rör sig om Bourbon County Vanilla Stout som, likt namnet antyder, har kryddats med vaniljstänger. 65 cl för 149,90 kr - ett givet köp!

3 kommentarer:

  1. Kul att ni krupit ut ur era iden igen! Ser fram emot god läsning under våren!

    SvaraRadera
  2. GÖtt att se att ni är igång igen HADE

    SvaraRadera
  3. Den här är fantastisk, men var köper man den? Jag har bara druckit den ute, hittar den inte på bolaget.

    SvaraRadera